Szybki przepis na śniadanie- jajecznica z awokado
Poznaj szybki przepis na śniadanie- jajecznica z awokado. Przepis na jajecznicę z awokado, to szybkie, proste i przede wszystkim pożywne danie na dobry początek dnia.
Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) oraz B2 (rybofalwina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Ale jajka to również bogate źródło witamin A, E, D, i K oraz B2, B6, oraz B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Przygotowanie śniadania zajmie Ci nie nie więcej niż 10 minut, a do zrobienia potrawy potrzebujesz następujących produktów:
4 jaja
1 awokado
1 łyżka masła
sól
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło i usmaż jajka do momentu aż zaczną się delikatnie ścinać. Dodaj awokado, wymieszaj i dopraw solą. Smaż do momentu, aż uzyskasz konsystencję jajecznicy takiej jak lubisz i dodaj szczyptę pieprzu cytrynowego. Podawaj na talerz od razu, dla smaku możesz posypać jajecznicę szczypiorkiem lub dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego
Brak komentarzy
Prześlij komentarz