Szybki przepis na śniadanie- jajecznica z awokado

 


Poznaj szybki przepis na śniadanie- jajecznica z awokado. Przepis na jajecznicę z awokado, to szybkie, proste i przede wszystkim pożywne danie na dobry początek dnia. 

Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) oraz B2 (rybofalwina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.

Ale jajka to również bogate źródło witamin A, E, D, i K oraz B2, B6, oraz B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.

Przygotowanie śniadania zajmie Ci nie nie więcej niż 10 minut, a do zrobienia potrawy potrzebujesz następujących produktów: 

4 jaja

1 awokado

1 łyżka masła

sól

pieprz cytrynowy


Przygotowanie: 

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło i usmaż jajka do momentu aż zaczną się delikatnie ścinać. Dodaj awokado, wymieszaj i dopraw solą. Smaż do momentu, aż uzyskasz konsystencję jajecznicy takiej jak lubisz i dodaj szczyptę pieprzu cytrynowego. Podawaj na talerz od razu, dla smaku możesz posypać jajecznicę szczypiorkiem lub dodać posiekaną natkę pietruszki. 

Smacznego




Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.